«

»

INSTRUCTIUNI DE MONTAJ TERMOSISTEM

Ca si in cosmetica, inainte de o reinnoire de ansamblu, mai intai se indeparteaza stratul vechi. Daca nu facem acest lucru, se poate intampla ca „pielea” noua sa nu tina sau sa nu fie etansa.

Zidaria trebuie sa fie plana, uscata si cu capacitate de incarcare. Se indeparteaza elementele nefixate (se curata locul). Pervazul ferestrelor, parapetii si alte acoperiri trebuie sa fie deja existente. Denivelarile de pana la 10 mm pot fi aduse la nivel cu spaclu si adeziv (masa de spaclu).
Denivelarile mai mari se vor remedia cu mortar nivelant, dupa care se vor lipi placile izolatoare. Inaintea fixarii placilor izolatoare, peretii porosi (nisiposi) se vor trata cu grund de amorsare. La zidariile mai vechi se va acoperii cu mortar deteriorarile de chit.
Tencuielile mai vechi se vor verifica asupra umflaturilor, iar unde este cazul, se da jos tencuiala, se cresteaza suprafata si se tencuieste din nou zona respectiva.
Peretii de constructie recenta sunt in asa fel facuti, ca pe profilurile de protectie colturi izolatia sa poata fi aplicata fara nici o pregatire prealabila. Pentru a evita murdarirea sau deteriorarea, se vor acoperii ramele de usi, ramele de ferestre si altele asemanatoare.
Montarea profilului-soclului de sustinere: se va aplica perfect asezata pe verticala si pe orizontala la cel putin 30 cm de la nivelul podelei. Determinati mai intai pozitia dorita a profilului si marcati acesta pe perete. Pentru acesta se trage cu ajutorul bolobocului un snur ca si ghidaj. Pe distante mai mari se poate folosi un ghidaj laser.
In functie de grosimea placii de izolatie se vor folosi si profilele aferente. Acestea vor fi fixate de perete cu ajutorul a 3 bucati de dibluri de fixare pe metru liniar. Ambele capete ale profilelor vor fi fixate cu cate un diblu suplimentar si se va pastra o distanta de cca. 3 cm intre capetele profilelor. A se marca mai intai pozitia diblurilor si a se gauri peretele cu o masina de gaurit cu percutie. Gaura diblurilor trebuie sa fie cu cel putin 1 cm mai adanca decat lungimea diblurilor.
La coltul peretelui se taie capatul profilului la un unghi de 450 grade cu ajutorul unui bomfaier. Unghiul de 450 se obtine usor prin masurarea latimii profilului aplicata mai apoi pe lungimea cantului si se leaga acel punct cu coltul profilului din partea opusa. A se pastra si aici o distanta de cca. 2-3 mm intre capetele profilelor (la colturi).

Acum se va imbraca casa dumneavoastra in haine calde. Placa cu placa montata, casa va fi imbracata cu un strat gros protector de caldura astfel incat tot aerul rece sa fie tinut afara si dumneavoastra sa va bucurati de caldura interioara.
Pentru evitarea instabilitatii invelisului, indepartati resturile de mortar sau beton folosite la decofrare.

Mai intai se prepara adezivul. Cantitatea necesara de material adeziv (mortar +apa, cca. 5-6 kg-m2 ) se varsa intr-un recipient si se omogenizeaza bine cu un amestecator manual sau mecanic pana cand vor disparea si ultimele noduri de material.
Pe marginea placilor izolatoare se va aplica adeziv jur imprejur iar in mijlocul placilor se va aplica adezivul in cateva puncte independente. Cantitatea de adeziv aplicata trebuie sa fie in asa masura incat dupa lipire, 40% din suprafata placii sa fie lipita de stratul interior. La primul sir de placi se va taia faltul din partea inferioara a placii petru ca placa sa se aseze fix in profilul de așezare.
Dupa aplicarea adezivului, placile se vor monta imediat. Incepeti dintr-un colt si asezati prima placa in profil. Aplicarea placii se va face prin presare, astfel evitati umplerea rosturilor dintre placi cu adeziv pentru a nu aparea punți termice. Daca intre placi ramane spațiu acesta se umple cu bucați mici de polistiren sau cu spuma poliuretanica, inainte de aplicarea masei șpaclu.

Placile se vor monta intotdeauna una dupa alta, stil caramida, conform pozei atasate. In zona usilor si a ferestrelor, pentru evitarea crapaturile ulterioare, placile vor fi in asa fel dispuse incat la colturi sa nu existe rosturi.
A se curata suprafetele de resturile de adezivi proeminente, astfel se evita formarea punților termice in aceste zone. Pentru taierea placilor se poate folosi un fierastrau de mana sau un cutter.

Dupa fixarea placilor de perete, acestea sunt prinse suplimentar pentru ca straturile urmatoare sa se prinda mai bine. De regula suprafetele se curata la sfarsit.
Chiar si in cazul unor montari precise, la imbinari pot ramane mici spatii. Spatiile mai mari se vor umple cu bucati taiate din placile folosite iar spatiile mai mici se vor umple cu spuma specifica pentru rosturi.

Dupa uscarea adezivului (cel putin 3 zile), urmeaza armatura finala. In cazul unor suprafete cu o aderenta scazuta, de ex. in cazul peretilor mai vechi, placile vor fi fixate cu 4-6 dibluri de fixare polistiren pe metru patrat. Aceste dibluri se vor bate cu ciocanul pana cand saiba diblului se strange ferm de placa. Diblurile pot actiona ca niste punți termice, de aceea a se folosii dibluri speciale pentru termosistem este recomandat.
Distributia diblurilor se va face ca si in poza exemplificativa de mai sus

Pe suprafata placilor se aplica un strat de cca. 4 mm. de adeziv pentru spaclu iar ulterior se brazdeaza cu ajutorul unei gletiere cu dinti de 10×10 mm.
Plasa de armare se va presa in adeziv cu ajutorul unei gletiere. Presarea se va face in plan vertical, plasa se va aplica intinsa, fara riduri. Capetele plaselor se vor suprapune pe o distanta de cca. 10 cm. La sfarsit, cu ajutorul unui spaclu, adezivul se va intinde pe intreaga suprafata in asa fel incat toata plasa sa fie acoperita de adeziv.
Grunduirea suprafetei: asa arata peretele dumneavoastra vizualizat in sectiune.

A se avea mare grija in cazul geamurilor, usilor si a altor deschizaturi. Aici se regasesc multe colturi si canturi pe unde crapaturile pot sa apara foarte usor. Suplimentar, colturile exterioare se vor proteja impotriva loviturilor.

Pentru evitarea patrunderii apei prin crapaturile care pot sa apara in timp, inainte de plasarea armaturilor se vor etansa diferitele conexiuni de perete. Pentru acesta, plasati in nise o banda comprimata prealabil ca de ex. intre streasina acoperisului si placa de izolatie, intre glaful de fereastra si rama ferestrei respectiv sub glaful de fereastra.
Pentru a evita zonele cu vulnerabilitati din izolatie, este foarte important sa izolati pe cat se poate de perfect zonele din jurul geamurilor si a usilor. Se vor taia din placile de izolatie bucati potrivite si se vor fixa in glaful ferestrei, lipite ferm de izolatia peretelui. Daca in glaful ferestrei nu este destul spatiu disponibil pentru bucatile din placa izolatoare, se poate utiliza dalta si ciocanul. In zona buiandrugului ferestrei, la spatiile mai mari de 10 cm, in loc de placi din polistiren expandat (EPS) se va folosi vata minerala pentru izolatie. Aceasta vata este ignifuga si este destinata pentru asemenea utilizari.
In zona colturilor de la ferestre sau usi se va adauga o armatura in diagonala printr-o plasa de cca. 20×30 cm. Incercati aplicarea plasei cat mai aproape de colturi.

In realizarea unor colturi aliniate cat mai vertical si rezistente la lovituri, profilele de colt vor fi integrate complet in armatura. La aplicarea armaturii asupra intregii suprafete, plasa de armatura se va suprapune peste plasa de la colturi pe o distanta de 10 cm.
Dupa uscarea stratului de armatura (cel putin 3 zile !) se va aplica un strat de amorsa și apoi tencuiala decorativa in textura și culoarea aleasa de dumneavoastra.

SFAT DE LA PROFESIONIȘTI

Inaintea izolatiei termice, verificati existenta hidroizolatiei in prealabil. In principu se va canaliza apa din precipitatii departe de fatada cladirii. In cazul peretilor sub pamant, sistemul de izolatie se va proteja cu un strat bituminos suplimentar.

INDICAȚIE

In cazul soclurilor supuse uzurii intense, se poate folosi o tencuiala speciala pentru socluri, asa numite tencuieli de mozaic. Nu se recomanda tencuieli pe baza minerala sau pe baza de silicati.