«

»

VATA MINERALĂ DE STICLĂ GECSATHERM®

Vata minerala de sticla este un produs de origine naturala

Vata de sticla produsa de noi se naste folosind o parte importanta de materie prima recicland sticla din mediu ambient iar cealalta parte importanta este nisipul de quartz, materie prima existenta practic in cantitați nelimitate.

Tehnologia de ultima generație folosita pentru producție permite obtinerea unei vate minerale de sticla optimizata pentru o multitudine de aplicatii.
Compozitia chimica a materiilor prime introduse in cuptorul de topire sunt selecționate atent și controlate pe tot parcursul procesului de producție pana la obtinerea topiturii de o vascozitate care permite executarea procesului de fibrare corect și un produs finit inert, stabil in timp și in totalitate liber de material nefibrat.
Produsele din vata minerala de sticla GecsaTherm® conțin in medie 95% fibre de sticla si 5% rasina, uleiuri minerale și alti aditivi pentru produsele hidroforbizate.
Rezultatul acestui proces de producție este o serie de produse din vata minerala de sticla sub forma de role sau placi semirigide de cea mai inalta calitate și performante.

Nisipul este produsul final al degradarii rocilor. Se genereaza in fiecare an mai mult nisip in acest mod decat consuma omul și de aceea aceasta materie prima se poate considera regenerabila.
Produsele din vata minerala de sticla GecsaTherm® sunt produse ecologice. Consumul de materiale și de energie necesare pentru productia vatei minerale de sticla este foarte redus. Apele de proces sunt reciclate, gazele emise la procesul de fibrare sunt filtrate și spalate anterior eliberarii in mediu ambient. Dintr-un m3 de materie prima se obtin 150 m3 vata minerala de sticla. 1 tona de vata minerala de sticla GecsaTherm® utilizata ajuta la salvarea a 8 tone de CO2 care ar fi eliminate in mediu ambient. Utilizind vata minerala de sticla la izolatii necesarul de caldura se reduce drastic datorita reducerii pierderilor termice ducand la reducerea nevoii de combustibili solizi pentru obtinerea acestei calduri. Acelasi considerent este valabil și vara in cazul aerului condiționat.

Avantaje

Izolatia termica a unei locuinte are ca si scop reducerea pierderilor de caldura catre exterior. Pierderea de caldura a unei cladiri este cu atat mai mare cu cat diferenta de temperatura dintre interior si mediul exterior este mai mare. Alaturi se pot observa pierderile unei case prin toate elementele exterioare ale acesteia. Se poate observa ca, cele mai mari pierderi de caldura sunt prin acoperis si peretii exteriori.
Izolarea corecta a unui spatiu de locuit reduce pierderile de caldura si conduce la diminuarea drastica a cheltuirelilor cu energia consumata pentru incalzire, fie ea sub forma de gaz, combustibili solizi, lichizi sau electricitate.
In acelasi timp se reduc si efectele nocive asupra mediului inconjurator associate producerii acestei energii prin emisia in atmosfera a gazelor cu efect de sera.

Izolatia termica

Vata minerala de sticla reprezinta cea mai buna solutie pentru izolatie atat de frig cat si de cald.
Aceasta proprietate deriva din faptul ca este un material poros: o tesatura de fibre de diametru foarte mic care constituie o retea de pori mici unde aerul este tinut imobilizat. Pentru masurarea si compararea capacitatii izolante, este suficient compararea conductivitatii termice: cu cat aceasta este mai mica, cu atat izolatia este mai buna.

Coeficientul de conductivitate termica al aerului imobilizat la temperatura de 10 gr.C este de 0,025 W/mK. Conductivitatea termica a vatei minerale de sticla poate ajunge la valori de 0,031 W/mk, ceea ce este foarte aproape de aerul imobilizat.

Conductivitatea termica a vatei minerale de sticla depinde de :
- tipul vatei minerale
- masa volumetrica a produsului (kg/mc)
- temperatura de utilizare.

Produsele din vata de sticla nu prezinta toate aceeasi valoare a conductivitatii termice: aceasta valoare poate varia de la 0,045 W/mK pentru produsele mai putin performante, pana la 0,031 W/mK pentru produsele cele mai performante. Alegerea produselor performante este foarte importanta: un izolant cu coeficient termic mai bun, adica mai mic, poate reprezenta o economie de energie de pana la 20%.

Alte avantaje

Produsele din vata minerala de sticla isi mentin dimensiunile contante la diferente de temperatura sau de umiditate. Aceste caracteristici sunt extrem de importante in multe aplicatii cum ar fi izolatia acoperisurilor plane sau inclinate. Stabilitatea dimensionala a vatei minerale de sticla garanteaza integritatea intregului sistem izolant prevenind pierderile accidentale de caldura.

Reacția la foc

Vata minerala de sticla GecsaTherm® nu alimenteaza focul, nu propaga flacara fiind produse pe baza de minerale necombustibile.

Sulurile și placile semirigide din vata minerala de sticla GecsaTherm® au cele mai bune performante privind reactia la foc dintre materialele termoizolante: aceasta caracteristica este fundamentala pentru respectarea normativelor de incendii din cladiri.

Legatura la imbinari

Din punct de vedere al imbinarilor, fibrele produselor din vata minerala de sticla GecsaTherm® se leaga intre ele puternic formand o suprafata izolanta continua.

Elasticitate, compresibilitate și ușurinta in transport

Produsele din vata minerala de sticla GecsaTherm® sunt caracterizate de o foarte mare elasticitate care permite comprimarea acesteia in interiorul ambalajului reducand volumul initial de 6 ori. Acest lucru reduce mult costul de inmagazinare și de transport. Revenirea la grosimea nominala se face usor dupa dezambalare și produsul de asemenea revine și la caracteristicile izolatoare initiale.
Aceasta proprietate este una dintre cele mai importante pe care vata minerala de sticla o are, se poate transporta mai mult material izolant cu consum mai mic de combustibil, ceea ce conduce la reducerea emisiilor poluante astfel vata minerala de sticla GecsaTherm® protejeaza mediul ambiant chiar inainte de fi folosita ca material izolator.

Comportamentul la condensare


Produsele din vata minerala de sticla GecsaTherm® nu sunt hidrofile, in cazul in care se uda isi reiau toate proprietatile termo-acustice dupa uscare. Aceasta caracteristica se datoreaza faptului ca sunt supuse din primele faze de fabricatie unui tratament tehnic de hidroforbizare.

Taierea usoaraProdusele din vata minerala de sticla GecsaTherm® se taie usor cu ajutorul unui cutit. Se obtin taieri precise, care permit imbinarea buna si creerea unei paturi continue, permitand instalarea usoara și etansarea buna a imbinarilor.

Adaptabilitatea la suprafete dificile


Produsele din vata minerala de sticla GecsaTherm® au o mare capacitate de a se adapta la toate tipurile de suprafate fie ele regulate sau neregulate. Vata minerala de sticla permite urmarirea formelor contorsionate cum ar fi: tevi, rigole, suprafete ondulate asigurand o tinuta optima din punct de vedere termic sau acustic.

Tinuta fata de suprafetele laterale

Introducerea in spatii bine delimitate, de exemplu intre doua grinzi de lemn cu suprafete neregulate, cere taierea la masura. Produsele din vata minerala de sticla GecsaTherm® pot fi taiate la o dimensiune putin mai mare decat spatiul unde trebuie asezate fortand putin introducerea acestora dar asigurand o tinuta perfecta atat termica cat și acustica de-a lungul marginilor de contact.

Izolatia termica

Aspecte fizico-tehnice ale izolatiei termice
Din totdeauna, omul a incercat sa se protejeze de capriciile vremii straduindu-se sa reduca influenta vantului sa se adaposteasca de ploi și sa conserve caldura.

Dispersiunea Termica

Dispersiunile termice exprima ușurinta unei constructii de a lasa caldura sa traverseze peretii sai de la interior la exterior (iarna) sau invers (vara). Cu cat materialele care constituie peretii limiteaza fluxul de caldura care il traverseaza cu atat sunt considerate izolante. In functie de grosimea materialului izolant și diferenta de temperatura intre interior si exterior, pierderea de caldura este majora sau minora.
Fluxul de caldura este masurat in W/m2
Izolatia inseamna oprirea din timp in timp a conductiei, convectiei și a iradiatiei
Pentru a izola, cea mai simpla metoda este a umple spatiul de aer cu un material izolant, vata minerala de sticla.

Alegerea unui bun izolant

Principala caracteristica intrinseca a unui material izolant este conductivitatea sa termica.
Capacitatea unui material de a se lasa traversat in masura minora sau majora de fluxul de caldura este determinata de coeficientul de conductivitate termica, numit “lambda” (ʎ) și este exprimat in W/mK. Cu cat valoarea lambda este mai mica cu atat materialul respectiv este mai izolant. Lambda este o masura normatizata și este convențional declarata si masurata la temperatura de 10oC.
Familia materialelor sau a produselor considerate izolante sunt caracterizate de o valoare a conductivitații termice sub 0,065 W/mK.
Gazele sunt elementele care au coeficientul de izolare termica cel mai bun. Pe aceasta baza, materialele fibroase cum este și vata minerala de sticla care inglobeaza intre fibre aer, pot ajunge la valori de izolare foarte apropiate de aerul imobilizat.

Performantele termice a unui perete

Fluxul de caldura care traverseaza un perete depinde de diferenta de temperatura intre interior și exterior a acestuia.
Performanta termica a unui perete se calculeaza prin adunarea rezistentelor termice a materialelor care il compun inclusiv rezistenta termica a materialelor de finisaj de la interior si exterior.

Influenta grosimii

Cu cat grosimea unui material izolant este mai mare capacitatea acestuia de a se opune fluxului de caldura creste. Aceasta caracteristica se numeste rezistenta termica, R și reprezinta raportul dintre grosimea materialului izolant și valoarea lambda a acestuia se exprima in m2K/W. Cu cat valoarea R este mai mare, cu atat produsul se opune mai mult la trecerea caldurii rezultand o izolare mai buna.

Izolatia Acustica

Structura fibrelor din produsele de vata minerala de sticla confera pe langa o izolatie termica buna și o foarte buna izolatie acustica.

Performante, certificate, integrate perfect in sistemele de izolatii, produsele din vata minerala de sticla GecsaTherm® aduc un confort sporit spatiilor de locuit.

Structura poroasa și elastica permite izolarea acustica fata de zgomotele aeriene, de cele de impact si asigura corectia acustica in interiorul cladirilor.

Zgomotul reprezinta un sistem de vibratii sonore care corespund variatiilor de presiune a aerului, perceptibile urechii umane. De cativa ani, zgomotul a devenit unul dintre factorii de stres cei mai mari. Omul, care nu are capacitatea fiziologica de a se izola fata de sunet cum o poate face fata de lumina inchizand ochii, simte tot mai tare nevoia de a se proteja de sunetele nedorite.

Acustica este sectorul stiintific care are ca scop studiul problemelor fizice, fiziologice si psihologice cu privire la emisia, propagarea si receptia sunetelor si zgomotelor.

Nivelul sonor , exprimat in decibeli (dB), indica intensitatea unui sunet pe o scara de diferentiere. De la 10 la 120 dB, presiunea acustica corespunde fondului de zgomot de natura diferita si creeaza perceptii care merg de la calm si liniste (10 dB) la limita durerii urechii, (120 dB). Aceasta transpunere in cifre permite ca, plecand de la un sunet identificat sa se defineasca nivelul sonor dorit a se obtine dupa izolare. Pentru a fi percetibila, orice imbunatatire acustica trebuie sa fie de minim 1 dB. Daca simultan se genereaza zgomot de la mai multe surse, zgomotul total reprezinta suma lor.

Izolatia acustica reprezinta suma masurilor luate pentru reducerea transmisiei de energie intre sursa zgomotului si spatiul care trebuie protejat.
Rw – reprezinta indicele de izolatie la zgomotul aerian.

Lw – reprezinta indicele de izolatie la zgomotul de impact.
Cu cat indicii de mai sus sunt mai mari, izolatia este mai buna.
Tipuri de zgomot
1.Zgomotul aerian extern – generat de traficul stradal, feroviar, avioane etc.
2.Zgomotul aerian intern – generat de televizor, combina muzicala etc.
3.Zgomotul de impact – generat de obiectele cazute, lovituri, scaune trase pe pardosea etc.
4.Zgomotul generat de echipamente – lifturi, instalatia de apa, canal, ventilatie etc.

Zgomotul aerian, peretii
Vata minerala de sticla este un material cu o structura poroasa, al carei rol esential este acela de absortie a energiei transmisa de zgomot si este cel mai bun material pentru izolatie fonica si pentru corectia zonelor acustice in interiorul cladirilor.

Sistemul de fonoizolare masa resort masa garanteaza rezultate optime pentru izolarea fonica intre doua incaperi, combinand o protectie sonora si termica cu o instalare rapida si costuri reduse.

Ca si principiu sistemul masa resort masa se refera la doua straturi de masa solida, cum ar fi placile de gips carton, separate intre ele de un resort, material elastic, si aer. Vata minerala de sticla, datorita structurii sale elastice si a volumului mare de aer inglobat, este un material perfect pentru acest sistem, crescand performantele izolarii acustice.

Un sistem masa resort masa este caracterizat printr-o greutate redusa, flexibilate si eficacitate maxima. De asemenea eficacitatea acestui sistem din punct de vedere al izolatiei fonice si termice fata de sistemul clasic este ridicata.

In sistemul clasic de constructie pentru a putea atinge o izolare acustica satisfacatoare grosimea acestor ziduri trebuie sa fie mare ceea ce rezulta o greutate mare. Pentru a sustine o astfel de greutate mare trebuie marita structura de rezistenta si fundatia rezultand costuri aditionale mari si timpi mari de executie si uscare a materialelor.

Cu sistemul de izolare masa resort masa utilizand vata minerala de sticla GecsaTherm® fiecare centimetru asigura o izolare acustica suplimentara de 1 dB. Costurile sunt mult mai scazute fata de sistemul clasic datorita greutatii scazute, nefiind necesara revizuirea structurii de rezistenta, timp de executie scurt datorita usurintei montajului si fiind un sistem uscat nu exista timpi aditionali de uscare. Fiind un sistem compact rezulta spatii utile mai mari fata de utilizarea sistemului clasic care este mai masiv.

Rolul vatei minerale de sticla

Vata minerala de sticla poate avea patru functii care depind de destinatia utilizarii.

Functia de amortizor

Vata minerala de sticla joaca acest rol cand pentru prezența sa in interiorul sistemului masa-resort-masa diminueaza amplitudinea miscarii ondulatorii și reduce intensitatea transmisiei sonore. Castigul din punct de vedere al izolarii este independent de masa volumetrica a vatei minerale de sticla.

Functia de resort

Vata minerala de sticla joaca acest rol cand reduce energia sonora datorita proprietatii sale elastice. Caștigul din punct de vedere al izolarii este in functie de capacitatea elastica a vatei minerale de sticla

Functia de atenuator

Vata minerala de sticla are aceasta functie cand reduce transmisia sonora, utilizand proprietatile sale intrinseci de insuficienta acustica. La o anumita grosime, pentru a avea acelasi nivel de izolare acustica, vata minerala bazaltica trebuie sa aiba o densitate de 3 ori mai mare decat vata minerala de sticla.

Functia de disipator

Vata minerala de sticla joaca acest rol cand reducand timpii de reverberatie datorita calitatilor sale absorbante reuseste sa diminueze nivelul sonor. Pentru acelasi nivel de izolare acustica, vata minerala bazaltica trebuie sa aiba o densitate de 3 ori mai mare decat vata minerala de sticla.

Protectia la foc

Aspecte fizico tehnice a protectiei la foc


Vata minerala de sticla este incombustibila și nu contribuie la propagarea sau alimentarea incendiilor.
Pentru a putea domina focul este necesar a intelege ce il face sa apara, sa creasca și sa moara.


Trei componente sunt necesare pentru dezvoltarea unui incendiu.
-combustibilul
(lemn, carton, plastic, materiale sintetice, etc.)
-energia de start
(flacara deschisa, tigara aprinsa, scurt circuit,etc.)
-intretinatorul arderii
(aerul, oxigenul, etc.)
Combustibilul, din punct de vedere al potentialului caloric, furnizeaza un contribut esential la cresterea sau scaderea incendiului. Din acest motiv este necesar ca la constructia cladirilor sa se foloseasca materiale cu putere calorica scazuta (PCZ). Exista o valoare care identifica cantitatea maxima de caldura dezvoltata de un material la momentul arderii complete. Produsele sau materialele de constructie cu putere calorica scazuta permit limitarea inflamabilitatii unui foc aparut.


Marcajul CE

Toate produsele din vata minerala de sticla GecsatTherm pentru constructii poarta marcajul CE si sunt certificate de catre un laborator extern.

Semnificatia marcajului CE

Pentru a favoriza circulatia produselor in zona libera de schimb, Comisia europeana a votat si publicat in anul 1989 directiva 89/106/CE pentru produsele din sectorul constructii. Marcajul CE postat pe etichetele produselor atesta conformitatea acestora cu directive si standardele respective fiecarui produs si autorizeaza punerea acestora pe pietele de consum din spatial uniunii europene.
Etichetele de produs trebuie sa contina urmatoarele informatii:

- rezistenta termica R
- coeficientul de conductivitate termica
- dimensiunile produsului
- clasa de reactie la foc

Identificarea

Pe langa rezistenta termica, conductivitatea termica, dimensiunile, euroclasa de foc, grosimea produsului, marcajul CE a produselor de vata minerala trebuie sa fie insotita pe eticheta de urmatoarele informatii:
- numele sau un cod distinct al produsului
- numarul standardului la care se supune produsul, EN 13162
- codul organismului de certificare si numarul certificatului CE de certificare

Pozitia GecsatTherm fata de marcajul CE

Pusa sub responsabilitatea producatorului, marcajul CE al unui produs nu necesita in mod neaparat obtinerea unui certificat, acesta poate marca produsul si fara certificare.
Pentru a acoperi toate reglementarile si rigorile din punct de vedere al asigurarii calitatii produselor, GecsatTherm® a ales calea certificarii produselor cu ajutorul unui laborator extern.
De la 1 ianuarie 2011, toate produsele GecsatTherm din vata minerala de sticla care se refera la standardul EN 13162 poarta marcajul CE

Prezenta pe eticheta a codului organismului de certificare si al numarului certificatului indica faptul ca toate caracteristicile declarate pe eticheta sunt validate de laboratorul de testare.